Fagbevægelsen for Fred

Fagbevægelsen for Fred er en faglig sammenslutning af forbund, fagforeninger og arbejdspladser, der virker for størst mulig aktivitet i fagbevægelsen mod atomkrig, for fred og afspænding. Oprettet i 1983, bl.a. på initiativ af Jernbanearbejdernes Fagforening. Grundlag: “Fagligt handlingsprogram for Fred”.
Initiativet fører til dannelsen af en række faglige fredsorganisationer, eksempelvis : Arkitekter for Fred ; Bibliotekarer for Fred, Danske Dyrlæger mod Kernevåben ; Danske Læger mod Kernevåben, Gymnasielærere for Fred, Højskolelærere for Fred, Ingeniører for fred (1985-), Journalister for Fred, Jurister mod atomvåben, Kunstnere for fred, Læger for fred, Lærere for fred, Samarbejdskomiteen mellem de socialdemokratiske partier og fagbevægelsen i Norden (SAMAK), Socialarbejdere for Fred og Sundhedsarbejdere for Fred.
Blandt tidlige faglige fredsgrupper kan nævnes: Association médicale internationale contre la Guerre (1905-1910) ; Nordiske Læreres Fredsforening og Sygeplejerskenes Fredsorganisation grundlagt i 1933.
I 2003 gendannes netværket Fagbevægelsen for fred, i en ny verden af LO i Storkøbenhavn.
Blandt organisationer i netværket er Faglige unge mod krig.

Litteratur

Ingeniører for fred stiftes : I USA findes organisationen generaler for fred. I: Ingeniøren, 09/13/1985.
Tøfting, Verner: Ingeniører for fred. I: Lærere for fred nyt, 1988:3 s. 17-18.


Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page